среда, 3 апреля 2013 г.

ДЕРЖАВНИЙ ПОЖЕЖНИЙ НАГЛЯД М.СЕЛИДОВЕ ПОПЕРЕДЖАЄ! ПРО ПОЖЕЖНУ БЕЗПЕКУ В ПОБУТІ.


               Тільки той, хто залишився без даху над головою, втратив нажите роками майно, відчув біль втрати, бідність і невпевненість у завтрашньому дні, може усвідомити, що пожежна безпека житла – не марнування часу.  Кожен член сім’ї може почуватися безпечно тільки тоді, коли добре знатиме основи пожежної безпеки і правила поведінки під час пожежі. А втім. Можна знизити ймовірність пожежі в оселі майже до нуля.
            В Україні щороку майже 70% загиблих на пожежах попрощалися з життям через необережне поводження з вогнем. На пожежах, спричинених курінням щорічно гинуть до 2500 людей.
            Найнебезпечніше курити в кріслі. На дивані, в ліжку перед сном, особливо в стані сп’яніння. Залишені цигарки, що тліють, - прямий шлях до пожежі. Перед тим. Як викинути недокурок у відро для сміття або звільнити попільничку, потрібно залити їх водою.
            Полум’я запаленою свічки – також поширена причина пожежі. Тому перед виходом із приміщення належить її загасити. У жодному разі не слід залишати дітей на одинці із запаленою свічкою.
            Сірники та запальнички – не іграшки! Не зберігайте їх на видних місцях. Зробіть все необхідне щоб вони не потрапили до рук малолітніх дітей. Виховуйте у дітей обережність у поводжені з вогнем.
            Не залишайте без нагляду кухонні плити, тостери, печі НВЧ , електрочайники ввімкненими.
            Не користуйтеся несправними електричними приладами, з пошкодженими електрод ротами, з поганими контактами, без запобіжників у електричних мережах.
            Не залишайте без нагляду електронагрівальні та інші побутові прилади.
            Своєчасно звільняйте свою оселю від горючих речовин та матеріалів. Не захаращуйте балкони, лоджії, комори, сараї, горища, гаражі тощо.
 Отож варто звернути увагу на ці застереження та суворо дотримуватись правил пожежної безпеки.
            Що робити якщо пожежа все ж таки виникла?  Чи всі члени родини знають порядок дій під час займання? Над відповідями на такі запитання важливо замислитися заздалегідь, бо у разі лиха не буде часу. Зазвичай за хвилину квартиру або поверх будинку заповнює густий отруйний дим.
            Щойно стало відомо, що в квартирі (будинку) пожежа, належить діяти швидко і головне – спокійно, без паніки. Насамперед слід повідомити про це пожежно-рятувальну службу. Говорити потрібно повільно та чітко. Назвіть адресу, уточніть що саме горить. Не втрачайте час на пошуки причини займання, цінних речей (фотографії, документи, ювелірні прикраси тощо). Перед тим, як відчинити двері на шляху евакуації або в іншу кімнату, варто перевірити температуру їх тильним боком руки. Якщо вони теплі, не відчиняйте, можливо, там пожежа.
Якщо у приміщені багато диму, погана видимість, потрібно опуститися на коліна на підлогу там, де повітря чистіше, і повзти до виходу. Коли неможливо вийти з приміщення , слід подбати, щоб дим не потравляв через щілини у дверях. Потім відчинити вікно  і голосно кликати на допомогу.
            Якщо пожежа тільки-но  розпочалася, можна скористуватися одним із первинних засобів пожежогасіння, приміром вогнегасником, покривалом.
            Для дітей занотуйте у записній книжці номер телефону пожежно- рятувальної служби, а також свою домашню адресу. Вони зможуть скористатися записником, коли забудуть , як викликати пожежників, особливо у стресовій ситуації.
            Варто навчитися користуватися  вогнегасниками й іншими первинними засобами пожежогасіння й дотримувати правила пожежної безпеки. Будьте обережні з вогнем! У разі пожежі негайно телефонуйте за номером «101».

Комментариев нет:

Отправить комментарий