пятница, 21 декабря 2012 г.

Рятувальна техніка та її унікальні можливості


Аварійно-рятувальний загін спеціального призначення Головного територіального управління МНС у Донецькій області оснащений унікальною технікою, яка допомагає рятувати людей та ліквідувати наслідки різноманітних надзвичайних ситуацій. Це потужні машини, здатні проїхати там, де немає доріг, витягнути із замету будь-яку вантажівку і навіть, у разі необхідності, обігріти будинок. А чи можна суто військові автомобілі застосувати в мирних цілях, коли ніякої надзвичайної ситуації немає? Можна і навіть необхідно у тих випадках, коли звичні всім цивільні машини не можуть впоратися із завданням. Наведемо кілька прикладів.
Машина дренажно-котловинна (МДК) здатна за один прохід викопати траншею завширшки 3,5 метри і до 4 метрів вглиб. Для цього 40-тонного гіганта не існує жодних перешкод. Важко уявити, але, за кілька проходів, МДК здатна вирити котлован цілком підходящий для фундаменту сучасного багатоповерхового будинку.
 Не менш цікавий шляхопрокладач БАТ, який здатний в непрохідній місцевості дуже швидко прокласти дорогу рятувальній техніці, як це було під час падіння літака «Анапа - Санкт-Петербург» в глибокому яру під Дзержинськом. А взимку 2010 року саме БАТ допоміг ремонтним службам електромереж добиратися до засипаних снігом під самий дах підстанцій. Попереду йшов БАТ, а слідом за ним відразу ж їхали ремонтні машини по утрамбованому сніжному насту шириною 4,5 метри. Потужний БАТ може і майданчик розрівняти, і стару будову обвалити, та ще й уламки за собою прибрати.
Й інша, не така дивовижна техніка рятувальників, завжди має підвищені параметри надійності. Якщо це автокран, то його вантажопідйомність становить 25 тон, максимальна висота вильоту стріли - 22 метри, шасі підвищеної прохідності, і він не вередливий до нахилів місцевості. Якщо екскаватор - то на шасі «КамАЗу», знову ж підвищеної прохідності, з ковшем на 0,7 кубічних метрів. Якщо автопідйомник - то він здатний підняти 350 кілограмів на 30-метрову висоту, навіть якщо майданчик під ним похилий або нерівний. Іноді приходиться працювати в умовах, коли рятувальним «гігантам» розвернутися особливо нема де. На цей випадок передбачений екскаватор-навантажувач на базі трактора «Борекс» - невеликий, маневрений, з ковшем всього на 0,25 кубометра, він добре підходить для траншей під водопровідні чи каналізаційні труби, а також для прокладки кабельних мереж. І прокопає, і засипле.
Особливо варто розповісти про теплові машини. Колись цей непримітний «ЗІЛ» врятував від замерзання цілий під'їзд дев'ятиповерхівки. У лютий мороз, як іноді буває, не витримали й полопалися старі труби. Гарячу воду довелося злити. Ремонт міг тривати не день і не два. Що робити? Люди замерзнуть. Рятувальники встановили біля входу в під'їзд теплову машину і подали гаряче повітря. Мешканці розкрили двері квартир. Тепло по під`їзду стало підніматися з поверху на поверх. Якщо врахувати, що на виході машина подає повітря, нагріте до 80-900 С, то навіть на дев'ятому поверсі дуже швидко встановилася плюсова температура.
Рятувальники виходять на боротьбу з надзвичайною ситуацією максимально озброєні. Темна ніч, відсутність стаціонарних джерел електроенергії - не привід для припинення рятувальних робіт. Автономні електрогенератори потужністю від 4 до 100 кіловат забезпечать й освітлення, й роботу електроагрегатів. Генератором потужністю у 100 кіловат можна освітити цілу міську площу як вдень.
Ця добротна техніка здатна виконувати багато завдань і в повсякденному житті, а не тільки під час надзвичайної ситуації. Її застосування для господарських робіт регламентовано в Постанові Кабінету Міністрів України № 1102 від 26 жовтня 2011 року «Деякі питання надання платних послуг підрозділами Міністерства надзвичайних ситуацій», а скористатися нею можна, звернувшись в найближчу пожежну частину.



Комментариев нет:

Отправить комментарий